Türk Müslümanlığı : Hanefilik, Maturidilik, Yesevilik | | Sönmez Kutlu

Türk Müslümanlığı : Hanefilik, Maturidilik, Yesevilik | | Sönmez Kutlu
.
.
Türk-İslam düşüncesinde bazı şahsiyetler sadece ve sadece İslam anlayışı ile ilgili fikirleri bize taşımakla bilinmezler. Böyle görülmemesi gerekir.

Örneğin Maturidi gibi, Ahmet Yesevi gibi Hacı Bektaşi Veli gibi Zemahşeri gibi daha onlarca sayacağımız İslam bilginleri kendi coğrafyamız olan Orta Asya’da ortaya çıkan ve belli bir coğrafyaya hapsedilmesi mümkün olmayan deha insanlardır. Ve bu insanlar sadece kuranı tefsir etmekle veya bir kitap yazmakla öne çıkmamışlardır. Bu insanlar içinde büyümüş ve yetişmiş oldukları tarihi, kültürü ve o milletin karakteristik özelliklerini sırtında taşıyan büyük insanlardır.

Maturidi’de din anlayışının temelinde 2 önemli kaynak vardır.
Birisi Kuran’dır. Birisi akıl’dır. Bir üçüncüsünü katabilirsek Türk kültürüdür.

Biz toplum olarak bu ilmi zihniyeti sadece topluma değil askeri alana, kültürel alana ve diğer toplumsal bütün alanlara hakim kılmaya çalışmışız. Bunun sonucunda tek vücut bir millet olarak ortaya bir din anlayışı üretebilmişiz. Bakın burada bunu en güzel ifade eden Yusuf Ziya Yörükan Cumhuriyet tarihinde Maturidiliği ilk gündeme getiren bizimde manevi hocamız ben yetişemedim ama eserlerinden hala istifade ettiğimiz bir şahsiyet. Ne diyor bakın;

“Maturidilik, İslam harsının Türk muakalesinden süzülmüş ve İslam esaslarının Türkler tarafından işlenmiş din fikriyatına müstenid resmi bir mezhebidir.”

Maturidilik ve Hanefilik o kadar etle tırnak gibi iç içe geçmiş ki bizim milletimiz ta tarihi gerilere kadar giden itikatta Maturidi fıkıhta Hanefiyiz demesi bir deyim haline gelmiştir. Bu sadece sünnilik ile ilgili bir şey değildir. 18. Asırda daha öncesinde Bektaşi erkannamelerinde de bu ifadeler geçmektedir. Bizim Yesevi geleneğimizle Maturidi geleneğinin birleşmesi İslam toplumunda tasavvufi boyutuyla Yesevilik, fıkıhi boyutuyla Hanefilik ve itikadi boyutuyla Maturidilik dini düşüncemizin temel kurucu unsurları haline gelmiştir.
...
YouTube Video Linki:
https://www.youtube.com/watch?v=qYW8SN0rVEQ
...
Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği
http://maturidiyeseviotagi.com/