Discus akvaryumu nasıl olmalı (Genel Bilgilendirme) #discus #discusaquarium

Discus Balığı Genel Özellikleri

Doğal yaşam alanları Latin Amerika’nın sığ sularıdır.

Diske benzeyen yassı bir vücut yapısına sahiplerdir.

Boyları en çok 21 santimetre olabilir.

Erkek Discuslar dişilere göre daha canlı renklere sahiptirler.

Suyun kalitesi ve doğru beslenme renklerinin daha canlı olmasını sağlar.

Tek başlarına yaşamayı sevmezler. Kendi türleriyle bir arada yaşayabilirler. Başka türlere agresif davranabilir, küçük balık türlerini ya da yavruları yutabilirler.

Discuslar oldukça sakin hayvanlardır. Hareketli balıklar onları strese sokabilir ya da beslenmelerine engel olabilir.

Ciklet ailesine mensupturlar.

Akvaryumun ısısı 25 ila 30 derece arasında olmalıdır.

Bakımları kolay değildir. Su ve ısı değişimlerine karşı hassas balıklardır.

Etçil balıklardır.

Discuslarda cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur. Cinsiyet ayrımı yapmak için bu balıkların üreme tüplerine bakmak gerekir.

Sürü halinde yaşadıkları için aile kuran ve yavrularıyla ilgilenen canlılardandır. Yumurta bırakıp ürerler. Dişi Discus tek seferde 200 ila 400 yumurta bırakır. Yavrular, yumurtadan yaklaşık 60 saat sonra çıkarlar.

Discus Balığı Bakımı

Discuslar için oluşturacağınız akvaryum, balık sayısıyla orantılıdır. Ortalama boyları 15 cm olduğundan bir Discus için 50 litre su kapasitesi olmasını balık sayınızla oranlayarak bir akvaryum almanız gerekir. Akvaryum suyu sıcaklığı 25 derecenin altına düşmemelidir. Daha yüksek sıcaklıklarda Discus balıkları yem yiyemez ve halsizleşirler. Isı ve su değişimlerine karşı hassas olan Discusların bakımları çok kolay değildir.
Discuslar için akvaryumunuzda mutlaka güçlü bir su filtresi olmalıdır. Çünkü Discuslar, suyu çok kirletirler. Suyun temiz olması ise sağlıklarını doğrudan etkiler. Bu nedenle Discusların bulunduğu akvaryumun suyu haftada üç kez değiştirilmelidir. Eğer akvaryumda yavru Discuslar varsa suyu her gün değiştirmek gerekir. Bu balıkların canlı bitkiler ve iyi bir havalandırma sistemine de ihtiyaçları vardır. Discuslar, aynı tür olmak üzere en az 6 adet alınmalıdır. Toplu halde yaşamayı sevmelerine rağmen hareketli ve agresif balıklarla aynı akvaryumda yaşamaya zorlamamalısınız. Çünkü Discus balığı oldukça sakin bir hayvandır ve hareketli balıklarla aynı akvaryumu paylaştıklarında strese girebilirler. Bu yüzden su salyangozları ya da çöpçü balığı gibi sakin su canlıları, Discuslar'ın yuvalarını paylaşacak arkadaşları olabilirler. Ayrıca Discus, kendinden küçük balıkları yutabileceği için akvaryumda onlardan daha küçük balıklar ortadan kaybolursa şaşırmayın