Metehanın Hayatı | Dünyayı Titreten Komutan | Türklerin Ulu Atası

#metehan #uluhakan #asyahundevleti

Merhaba bu videomuzda Türklerin en büyük atası Ulu Hakan Mete Han'ı ele aldık umarız sizlerde keyifle seyredesiniz. Her beğeni ve abone bizlere mutluluk veriyor.
Tarihte Asya milletlerini tek çatı altında toplayan ilk hükümdar olan Metehan yaşamı boyunca Büyük Okyanus’tan Hazar’a, Keşmir’den Kuzey Sibirya’ya kadar uzanan büyük bir devlet kurmuştur.Osmanlı tarihçileri tarafından Oğuz Kağan olarak adlandırılan Metehan, M.Ö 234 yılında doğdu. Doğum yeri tam olarak bilinmemektedir. Fakat MÖ 209 yılında tahta geçtiği, 35 yıl boyunca imparatorluğunun başında kaldığı ve MÖ 174 yılında vefat ettiği bilinmektedir.

HÜKÜMDAR OLUŞU

Asya Hun imparatorluğu'nun kurucusu olan Teoman, oğlu Metehan'ın yerine üvey annesi Yenişi'nin oğlunu tahta çıkarmak istemiştir. Hanlığın beyleri ve Metehan bu duruma karşı çıkmıştır. Töre gereğince Türk annelerden olan, has bir Türk'ün tahta geçmesi gerekiyordu.

Teoman, son karısı olan Çinli hatunun Metehan’ı kötülemesi sonucunda dolduruşa gelmiş ve eşi Yenisi’nin oğlunu tahta geçirmek isteyerek veliaht tayin etmiştir. Bu durumdan rahatsız olan Metehan üvey annesinin oyunları sonucunda Yuezhi’ler tarafından rehin alınmıştır.

Metehan’ın Yuezhi'lere sığındığını düşünen ve duruma sinirlenen Teoman hemen Yuezhi'lere savaş ilan ederek Metehan’ı öldürtmek istemiştir. Metehan, babası Teoman’ın Yuezhi topraklarına girmeden kaçarak kurtulmuştur. Bu başarısı ve Yuezhi'lerin mağlup edilmesinden dolayı Teoman Metehan’a 10000 kişilik bir ordu vermiştir. Metehan bu ordu ile öncelikle üvey annesini ve kardeşlerini, sonra da babasını öldürerek MÖ 209 yılında kağan olmuştur.

OK HİKAYESİ

Birçok konar-göçer kavimin kullandığı çavuş oku adı verilen ıslıklı okun mucidinin Mete olduğu kabul edilir. Çin kaynaklarına göre eğer okunu bir yöne yöneltirse emrindeki askerlerin hepsi o hedefe ok atarak hemen yok ederdi. Bir gün okunu en sevdiği atına çevirdi. Askerlerinden bazıları tereddüt etti. Bunun üzerine okunu sırayla tereddüt edenlerin üzerine çevirdi. Atına ok atmakta tereddüt eden askerlerinin hepsi atılan oklarla öldürüldü. Böylece küçüklükten beri oynadığı okunu hedefe çevirme oyunu emirlerinin tartışılmazlığını da perçinledi. Bir gün emrinde demir disiplini ile yetiştirdiği 10 bin askeri varken okunu ava çıkan babasının üzerine çevirdiğinde askerlerinden hiçbiri tereddüt etmemişti.

Metehan günümüz ordularının temellerini atmıştır. Ordusunda onbaşı, yüzbaşı, binbaşı, tümen başı gibi rütbeler kullanmıştır. Günümüzde Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş yılı Metehan'ın tahta geçtiği MÖ. 209 yılı olarak kabul edilmektedir.
mete han kimdir
mete han sözleri
mete han filmi
mete han kitap
mete han destanı
mete han babası
mete han dönemi
mete han çin sözleri
mete han mezarı
mete han ahmet haldun terzioğlu
mete han anlamı
mete han annesi
mete han atilla
mete han at hikayesi
mete han isminin anlamı
mete han bir gün öldürmediğim
mete han boyu
mete han bıyığı
mete han belgeseli
mete han bir gün öldürmediğim her çinli için
mete han başarıları
mete han çin
mete han çin seddi
mete han cin ordusu
mete han cengiz han
mete han cin savasi
mete han ve cengiz han
metehan cinler
mete han çinli
mete han çinliler sözleri
mete han çince
mete han çin savaşı
mete han çinliler ile ilgili sözleri
mete han dini
mete han döneminde asya hun devleti ile çin arasında mücadeleler yaşanmış
mete han döneminde görülen gelişmelerinden hangileri askeri açıdan güçlü olduğunun kanıtıdır
mete han diğer ismi
mete han demir
mete han dizisi
mete han eşi
mete han efsanesi

Music from https://filmmusic.io
"Morgana Rides " by Kevin MacLeod (https://incompetech.com)
License: CC BY (http://creativecommons.org/licenses/b...)